torstai 8. toukokuuta 2014

Johtajuudesta - Paul Marciano ja SA-int

Luen Paul Marcianon uutta kunnioituksen hehkuttamiseen keskittyvää kirjaa, mutta otan tauon kertoakseni omakohtaisen kokemuksen.

Marcianon kirjassa käsitellään johtajuutta ja kerrotaan tarina, jossa opettaja juoksutti 16-vuotiaita poikia läpi öisten rämeiden, sateessa ja tuulessa. Reissun lopussa opettaja sai spontaanit hurraa-huudot oppilailta, kun hän lupasi porukalle lämmintä kaakaota palkkioksi harjoituksen onnistumisesta. Hurrauksen syy ei ollut lämmin kaakao, vaan se että opettaja oli valanut matkan varrella uskoa porukkaan, jaksanut heidän kitinää ja vinkumistaan ja auttanut heitä saavuttamaan vaikean tavoitteen hienosti.

Välittömästi tuli mieleen käänteiden tapaus omasta historiasta. Varoitus, seuraa inttitarina:

Varusmiessoittokunta oli ulkomailla edustamassa Suomea ja esitykset menivät mallikkaasti. Tästä kiitokseksi soittokunnan johtaja myönsi koko mukana olleelle porukalle ylimääräisen kuntoisuusloman. Vaikka ilmainen, ylimääräinen lomapäivä on kaakaomukiin verrattuna jokseenkin avokätinen palkinto, olivat reaktiot lähinnä haljuja.

Monella varusmiehellä oli taustalla useampia epäonnistuneita loma-anomuksia. Lomia ei yksinkertaisesti saanut pidettyä, vaikka lomapäiviä olikin mukamas olemassa. Luottamus johtajaan oli rakoillut kautta rantain kuukausien aikana sen verran, ettei edes annettuun palkintoon luotettu.

Puolustusvoimat on oman alansa asiantuntija, johtajuustutkimuksessa vahvasti mukana ja esitetty esimerkki on epäreilu ja muinainen. Siitä huolimatta aika 2000-luvun alun varusmiessoittokunnassa on itselle räikein ja selvin esimerkki siitä, miten johdon osoittama kunnioituksen puute näkyy suoraan suorittavan portaan sitoutumisen romahtamisena, suorituksen heikentymisenä ja suoranaisena kapinointina ja sabotaasina.

Paul Marciano alleviivaa kunnioitusta ehdottomana edellytyksenä organisaation mainiolle toiminnalle. Yrityksissä ja vapaaehtoisorganisaatioissa ei ole mitään tekosyitä olla kohtelematta ihmisiä arvokkaasti ja kohteliaasti. Työntekijät ja luottamushenkilöt ovat aina vapaita äänestämään jaloillaan, jos johtamiskulttuuri ei miellytä. Vaikka nykyisillä työmarkkinoilla harva uskaltaakaan suoraan irtisanoutua, työteho vähintäänkin romahtaa jokaisen asiattoman esimieskokemuksen jälkeen väliaikaisesti. Jälkimmäinen vaikutus on organisaatiolle jopa vaarallisempi, koska se ei käy suoraan mistään ilmi. Tulos vain selittämättömästi heikkenee.

Jatkan Marcianon lukemista ja olen yhä vakuuttuneempi siitä, että kunnioitukseen kannattaa aina panostaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti